Att leva som Hästskötare
Förväntningarna
Man förväntas sköta om flera hästar som sina egna, men utan att ha rätt att säga något om det är något man reagerar på. Ägaren av hästen eller hästarna har alltid sista ordet, något som ibland kan svida ordentligt.
Att komma ny till ett stall innebär att det är mycket att lära sig, och man trillar in i ett gäng med hästar och människor som man aldrig träffat. Förväntningarna kan vara höga efter en telefonintervju, även om det bara är provjobba man ska. Många som annonserar om hjälp skriver lite om vad de vill ha hjälp med, och så får man mer information per telefon. När man sedan kommer så tror man ofta att det är det som sagts i telefon som automatiskt gäller. Och ibland är det så. Men oftast är det inte så. Se därför alltid till att sätta dig och prata igenom vad som väntas av dig ganska direkt när du kommer. Be också att få skriftligt på vad som väntas av dig, så du har något att hänvisa till. Detta kan hjälpa dig om någon försöker utnyttja dig!
Fördelar med hästskötarlivet:
En stor fördel är naturligtvis att man får resa, och lära känna nya människor. Särskilt om det är folk som man kommer bra överens med. En annan fördel är att man får hålla på med hästar på heltid, kostnadsfritt!
Att man får hantera och rida hästar som man i vanliga fall aldrig skulle komma i närheten av, i höga tävlingsklasser och som är värda om inte miljonbelopp så hundratusentals kronor, är naturligtvis en annan fördel. Hamnar man i ett stall med sådana hästar så kan man som regel vänta sig att få rida för duktiga instruktörer och tränare då och då med, som en del av arbetet. Ytterligare ett plus!
Vissa ställen erbjuder att man får ha med sin egen häst, vilket naturligtvis är en fin möjlighet, både att utveckla sitt hästkunnande generellt, och att kunna rida sin häst för duktiga tränare och få hjälp med att bli ett bättre ekipage. Eller att utbilda hästen. Dessutom har du ständig koll på din häst, vilket såklart är en unik möjlighet som inte alla hästägare får.
Nackdelar med hästskötarlivet:
Det första och största minustecknet som jag själv upplevt när det gäller att jobba med hästar, är att majoriteten inte har råd att anställa någon lagligt, och skatta för den som jobbar. Detta innebär att man söker svartjobbare i tidningar och på nätet. Det många inte tänker på när de söker jobb, är att man som svart arbetskraft inte bara får pengarna i handen utan att man inte heller får några pensionspoäng eller någon olycksriskförsäkring, och detta inom en högriskbransch!
Chansen att få en spark i magen eller huvudet är klart större för en skötare på heltid än för en hobbyryttare. Någon som sitter på kontor har bättre försäkring än den som jobbar svart i ett stall. Och det säger sig självt att riskerna på ett kontor är ganska små jämfört med i ett stall..
En annan nackdel är att många väljer att utnyttja sin hästskötares lojalitet mot hästarna. man kan få fina löften om både ridning varje dag och träning för duktiga instruktörer, men ändå slutar det med att man bara leder hästar mellan stall och hagar, mockar, sopar, fodrar och borstar och sadlar innan någon annan ska rida hästarna. Tyvärr tror jag att väldigt många fler än jag själv fått en dos av den behandlingen.
Dessutom är det vanligt att man får höra på telefon att man ska få vara ledig om inte hela helgen så i alla fall en dag i veckan. Plus att man kanske får fem dagars ledigt runt midsommar, påsk och jul. I telefon. På plats så är det ofta andra bullar. Man får hoppa in hela helgerna och jobbar alltså sju dagar i veckan, på grund av "planeringsmissar", sjukdom eller andra skäl. Skulle man själv bli sjuk så är det inte ovanligt att man känner sån press på sig eftersom det sällan finns någon annan som kan göra ens arbete, att man ändå masar sig ut i stallet och gör sitt bästa, för hästarnas skull..och resultatet blir ofta att man blir ännu sjukare!
Slutligen är en stor nackdel att man själv inte har något att säga till om gällande de hästar man sköter om och/eller rider/hanterar. Du kanske ser att en häst har ett svullet ben, men det känns inte varmt. Hästen är en ridskolehäst och behövs på lektioner, och du kan inte hindra det. Nästa dag samma sak. Därefter är hästen halt i en månad. Det hade kunnat förhindras om du fått någon att låta hästen vila de två dagarna. Tyvärr lyssnar man oftast inte på hästskötaren, du är där för att sköta om hästarna inte för att bestämma över dem. På de flesta håll är det tyvärr pengar som styr. Hästar som har blivit halta får stå, men inte innan skadan verkligen är skedd. De behövs för att dra in pengar.
När du söker jobb som hästskötare:
Först och främst, acceptera INTE att bli anställd via telefon. Begär att få komma och provjobba i en månad. Begär också att få resan betald dit du ska och hem igen. Det är ofta en kostnad som man kan få betald istället för att lägga ut dyra pengar på tåg eller annat själv.
På plats, begär att få papper på de uppgifter du förväntas ansvara för, så att du har något att referera till om konflikter skulle uppstå.
Du visar redan där att du inte är en sån som man hunsar med hur som helst, och har du problem att få ett papper på dina uppgifter, så kan du ta det som en varning för att minsta lilla konflikt kommer bli jobbig, och då kanske det inte är värt att stanna där.
Begär också att man skriver in i det papper du just skulle begära, vilka dina arbetstider är. Hur många dagar per vecka, hur många timmar per dag, mellan vilka tider. Många stall har "flytande öppettider", alltså man stänger stallet när man är klar. Men det betyder inte att du ska acceptera att stanna där till elva på kvällen från halv sju på morgonen. Du har rätt till en timmes lunch per dag, och du ska kräva att få den, oavsett hur bråttom det är med saker. Din hälsa måste gå före hästägarens behov! Jag har själv erfarenhet av att jobba mellan 06.30 och 23 varje dag sju dagar i veckan, och man blir en levande död till sist!! Det är orimligt. Lagen säger att ett heltidsarbete innebär 40 timmars arbetsvecka, alltså 8 timmar per dag fem dagar i veckan. Vill man ha mer hjälp får man betala extra.
Hur många hästar är det rimligt att sköta ensam på en dag?
Den frågan är svår att svara på, eftersom man kan mena olika. Med skötsel kan menas att man fodrar, släpper in och ut samt mockar och ströar åt dem. Eller så kan det betyda allt detta plus visitering, borstning, ridning eller hantering i en timme, avskötsel, benlindning samt persedelvård. I det senare fallet är 6-8 hästar ett maximum för att de ska få bra vård. I det första fallet kan det handla om ett 50-tal hästar, eftersom man då inte sköter dem annat än att man kanske byter täcken på dem när de kommer in eller ut ifrån hagen. Då hinner man mer.
Har man egen häst med sig så ska man vara medveten om att den nästan alltid kommer i sista hand. Den är egentligen bara där för att ge dig en morot att stanna och jobba, ungefär som en hyfsad liten lägenhet eller fria hemresor på storhelgerna. Får du träna med din häst på arbetstid så ska du se det som en stor löneförmån!!
Jag kommer att skriva i den här kategorin och berätta om olika ställen jag varit på, deras starka och deras mindre starka sidor, och lite information om vad jag lärde mig på att vara just där. Man kan bli väldigt besviken på ett arbete, men en sak är säker: Man lär sig ALLTID något!
Oj, den här bloggen ska jag följa med stort intresse :D
Ska själv börja på Gymnasiet i höst med Hästhålling som inriktning och tänkt tanken att kanske bli hästskötare en dag i livet..
/Johanna
Hej!
Tyckte ditt inlägg var väldigt bra =) Jag har länge tänkt att jag skulle vilja bli hästskötare ett tag. Kanske inte jobba med det hela livet men ett tag. Har dock inte gått någon utbildning vilket jag inte skulle ha några problem att göra. Hur lång är utbildningen? Är det en fördel att ha gått utbildningen? Jag visste inte att man kunde få rida som hästskötare heller. Det lät ju väldigt intressant. Har ridit i många år men är inget proffs.
Var söker man jobben vet du det? Hur gammal måste man vara? Jag är 23 så det räcker nog ;)
Tack för en trevlig blogg. Den kommer jag läsa i fortsättningen.
Hade fint!
mvh
Sofia
Hej!
Du har precis en sån blogg som jag letade efter! Jag går på gymnasiet, inriktning häst, och i slutet av trean kommer vi få göra hästskötarexamen! Jag är redan nervös för det, haha...
Men en superfin blogg har du iaf, den kommer jag att följa!
//Linnea