Att söka Hästjobb

Efter en del års erfarenheter, så kommer här en liten checklista på hur man bäst söker ett hästjobb. Jag har hört talas om många och även själv råkat ut för knepiga hästmänniskor som inte drar sig för att utnyttja folk till max. För att i möjligaste mån undvika detta, försök gå efter den här listan. Det garanterar inte att du hamnar på ett bra ställe, men chansen är STÖRRE än om du INTE gör det!  Lycka till!!

  • Tänk igenom vad för slags jobb du vill ha, och skriv ner det på ett papper. Det här underlättar när du läser annonser eftersom du då har lättare att hålla dig till "din ram". Det kanske bara finns jobb i dressyrstall när du letar efter ett och har du då bestämt dig för ett hoppstall, så är det lättare att inte bara "hoppa på något" om du har din egen lilla lista. Det är när man kastar sig iväg var som helst bara för att få jobba med hästar över huvud taget, som det ofta slår fel på något vis. 
  • Skriv ner vad du har gjort förut. Hur länge har du ridit, och på vilket sätt? Har du ridit på ridskola en gång i veckan i fem år och sedan fått en foderhäst? Har du alltid hängt i stallet och på så vis lyckats få rida mer än bara den ordinarie lektionen? Har du haft en sköthäst eller varit medryttare? Har du utbildat dig, gått kurser eller tävlat? Skriv ner alla kurser, utbildningar och tävlingsresultat. Men var ärligt, för vissa kollar detta!!
  • Ring inte på en annons som erbjuder kost & logi samt fickpeng. Det är garanterat ett svartjobb, och tar du det, så är du oförsäkrad om något händer. Du får inte heller några pensionspoäng och blir inte fackligt ansluten, vilket är nödvändigt för att du ska kunna kräva rättvisa arbetsförhållanden. Har du ingen utbildning så kan du i första hand leta efter annonser som påpekar att de är godkända praktikplatser inför t ex hippologen. De är åtminstone kollade och har en hyfsad grundvärdering när det gäller hur man använder sin personal.
  • Har du egen häst som du vill ta med dig, se till att prata igenom hur det blir med den när du börjar. Ska du själv stå för uppstallningskostnad? Foder och hovvård? Finns det tillgång till att ha den i hage så många timmar som du vill? Man kan tycka att det är underförstått att åtminstone stallhyran är gratis när man tar med sin häst och jobbar på plats, men så är det inte alltid, därför är det alltid bäst att kolla. Se också till att få detta på papper INNAN du väljer att säga upp din nuvarande stallplats. Kolla dessutom med någon ansvarig vilka utrymmen som finns för hästens utrustning. Jag har träffat på människor som fått ha hästens saker i sitt rum där de bor för det "blivit missar", och hästen som skulle stå i stallet fick en ensam utebox, också pga "missar". Det är skälet att jag säger KOLLA och DUBBELKOLLA! (iofs är utebox inte skadligt men det är inte bra att stå ENSAM jämt..)
  • När du ringer på ett jobb, ha papperet med all din erfarenhet framme. Ha också namn och nummer samt ev webbadress till minst tre referenser uppskrivna. En ridinstruktör, någon du tidigare jobbat för, eller någon som du haft praktik hos. Grundregeln är att du ska kunna uppge några som  bekräftar vad du säger. Ju mer kända de är desto bättre för dig.
  • Var noga med att presentera dig tydligt, och låt först den du ringer till berätta om hästarna och verksamheten. Svara sedan på frågor som ställs. Sluta samtalet med att ställa frågor själv. Det är viktigt att man inte babblar på när man ringer på ett jobb, då kan man betraktas som att man vill skryta eller att man inte är uppmärksam, och finns det något värre i ett stall än någon som inte är uppmärksam på vad som ska och inte ska göras? Det du säger och gör under det första samtalet speglar mycket av hur du är när du jobbar, så var glad och positiv i tonen, skryt inte men berätta vad du har gjort. Var uppmärksam och fråga det du undrar över, kommentera någon enstaka sak som nämns, det visar på intresse, men inte på ett jobbigt sätt.
  • Får du erbjudande om att komma och provjobba, begär att få resan betald. Vill den som annonserar inte betala din resa så har du redan där ett litet bevis på att han/hon kanske inte är så intresserad av just dig EGENTLIGEN, utan mer av att få någon som kommer och jobbar ett tag. Vissa oseriösa människor lägger ut annons och sen tar de en lista på de som ringer och när den ena som kommer visar en svaghet så ringer de upp nästa och ber den att komma, bara för att sedan säga "tyvärr, vi har en annan sökande med bredare erfarenhet/bättre utbildning" och skickar hem dig, ofta med bara en del av utlovad betalning. Därför är det ett "kvalitetsmärke" att få resan betald, särskilt om det är en längre resa.
  • Fråga om du kan få numret till några som jobbat på stället innan du själv åker iväg. Att kunna prata med någon som varit på plats är värefullt, eftersom det sätter lite press på arbetsgivaren också, att inte bete sig dåligt mot sin personal, för då vet de ju att de som jobbar rekommenderar stället! dessutom är det lättare för dig att kunna avgöra om allt verkligen ÄR så bra som det låter genom att ringa en eller ett par personer till innan du tackar ja till att komma och provjobba.
  • Gör klart redan i telefon att du oavsett vad vill att du får en PROVANSTÄLLNING på minst fyra veckor=1 månad. På så sätt kan du känna dig för lite på stället och behöver inte oroa dig för att få åka efter tre dagar pga att du förväxlat två hästar i hagen eller råkat ge för mycket hö till någon en kväll osv. Små misstag är tillåtna när man är ny, men det kan kännas skönt att veta att man har en tid på sig att komma in i rutinen och göra sitt bästa.. Det är också bra för arbetsgivaren att veta hur länge du kommer att stanna allra minst, det underättar planeringen och visar att du är seriös med detta. Dessutom är det inte legitimt att ge dig annat än just den månatliga lön eller fickpeng som utlovas i annonsen om du stannar en hel månad. Vilket de flesta inte argumenterar emot.
  • Om du jobbar på en ridskola eller liknande, kom ihåg att du har lite makt! Om du ser något som påminner om missförhållanden, t ex att hästar har ont någonstans, har fel tillpassad utrustning, får gå för många lektioner i sträck (de flesta har en maxgräns på tre lektioner a' 45-60 minuter per häst och dag) eller med för tunga ryttare (det ser man tyvärr på ponnies då och då) eller att hästarna ser för smala ut, osv, då kan du börja med att ifrågasätta detta för din chef. Visst kommer personen i fråga kanske att bli irriterad och sur, men om du kontrar med att antingen reds alltihop upp och hästarna får ny, passande utrustning, skos när de ska, bättre foder eller större hagar eller vad du nu tycker är fel, ELLER så upplyser du Ridsportsförbundet om läget. Då finns risken att ridskolan eller anläggningen stängs eller får sin kvalitetsmärkning borttagen. Det vill ingen med hästverksamhet.
    Och i långa loppet kan det vara värt att säga till, även om det är en småsak
    som skav eller trasiga täcken till hästarna, för det finns de som faktiskt testar ny personal, om de godtar och sväljer allting, eller om de månar om hästarna genom att försöka få till en ändring för hästarna, även om det innebär risk för konflikt.

Jag hoppas att den här listan kan hjälpa någon. Det hjälper att vara på det klara "med vad man har och vad man får", t ex sina utbildningar och referenser samt vad man vill jobba med och sin framtidsplan, samt vad man har i bagaget, som visar att man är duktig, seriös och kan det man säger.

Jag kan inte lova att man får ett bra hästjobb även om man följer den här listan, men det beror mer på att det vimlar av oseriösa människor som inte drar sig för att utnyttja relativt unga tjejer och killar. Men OM du skulle bli utnyttjad, se det som en erfarenhet, och stå på dig. Du har kanske inga rättigheter just när du är på plats, men om det är så att du inte får en lönespecifikation och pengar insatta på ett konto utan kontanter rakt i handen utan ett kvitto ens, då är det svartjobb, och det kan du anmäla till skatteverket. Glöm inte att det är lika olagligt att JOBBA svart som att ANLITA svart arbetskraft bara, så du kan åka på att betala skatt på de pengar du fått om du anmäler någon dit.

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Katarina

Trevlig blogg :)

2009-07-08 @ 15:47:12
URL: http://teaaftereight.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0