Läsarfråga om hästförsäljning och namnbyte

Jag fick en fråga om man kan leta reda på en häst som man sålt utomlands. Jo, det går, det gör det, men det är inte alltid så lätt eftersom vissa stall byter namn på sina hästar. Om de registreras om i ett annat namn så försvåras ju letandet, men mitt huvudsakliga tips är att man kontaktar personen man sålde hästen till och frågar om man kan få information om var hästen hamnade efter man själv sålde den, det är nog det bästa sättet skulle jag gissa. Större och mer seriösa hästhandlare ser till att ha kvar papper för att eventuella frågor ska kunna besvaras, och många av dem filmar sina hästar också, och man brukar kunna få en kopia på filmen, inte bara om man ska köpa en häst, utan även om man själv förklarar att man inte hade möjlighet att filma den när man ägde den.

Nu kanske någon undrar varför man byter namn på hästar?
Tja, varför vet jag egentligen inte, men många av hästarna som var i Belgien hade ett "stallnamn" och ett officiellt namn som stod i programmen på tävlingar och liknande. Ett exempel var Lenaro, som för oss som jobbade i stallet kallades för Casper. Men vissa hästar hade sina vanliga namn kvar även när man pratade om dem i stallet, t ex Halanta. Hon var Halanta även när man läste på listan vilka som skulle in i skrittmaskinen eller ut i hagen, likväl som hon hette Halanta på tävlingsbanorna.
Det är ju rätt vanligt att man ändrar "tilltalsnamnet" på hästen, min gamla instruktör köpte en häst några veckor innan sin död, och den hästen hette A´la Suede, och det kan man ju inte gapa på hästen i hagen, så allmänt sett kallades hon Svea.
Generellt sett så är det nog så att ju längre namn, desto större chans att man skaffar ett smeknamn till hästen. Av praktiska skäl.

Kommentarer
Postat av: Amanda

Som i travstall, där nästan alla hästar har smeknamn :)

2009-07-21 @ 16:09:54
URL: http://mjuppi.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kul blogg:)

2009-07-21 @ 21:09:29
URL: http://heysellout.blogg.se/
Postat av: Katarina

Vi har nog inte en enda häst som har sluppit undan det där med smeknamn.. De är lite olika fina, men som du säger så kan man inte stå och skrika allt för långa namn när de ska in från hagen.

2009-07-22 @ 09:06:56
URL: http://teaaftereight.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0