Stalljobb och näringsintag

Jag minns när jag var liten och tog med fika till stallet, innan cafeterian öppnats på ridskolan. Mitt "hemmastall" hade drabbats av en stallbrand och brann ner till grunden och hästarna likaså, så det tog ett tag innan pengar kunde läggas på annat än att få in hästar och ny utrustning och så vidare till ridskolan efter att stallet byggts upp igen..
Därför var det många som satt på höskullen med fika, särskilt på helgerna!

Hur är det idag? Min erfarenhet är att när man JOBBAR med hästar så har man sällan någon planerad mattid för sig själv, istället är det hästarnas behov som styr. Att man själv hinner få en anständig lunch är inte hälften så viktigt som att hästarna får lunch på rätt tidpunkt, är det inte lite ironiskt? Man behöver ju faktiskt näring från mat för att ORKA jobba hela dagen i stallet, det är inget lätt arbete att sköta hästar..

Jag och de jag jobbat med har ofta fått ta till knep för att hinna få i oss något, mycket på grund av att det varit för mycket jobb på en person i stallet, det där att gå ifrån och laga mat hinns inte riktigt med ofta. Därför kommer här mina små knep för att få i sig mat och orka hela dagen!

  1. Gör mackor med matig fyllning, t ex tunnbrödsrullar med sallad, ost, tomat, köttbullar och lite rödbetssallad. Lägg i aluminiumfolie en och en så kladdar de inte ner.
  2. Stek pannkakor på kvällen och rulla ihop så att det finns ett par med någon fyllning, socker eller sylt t ex. De kan ätas kalla, precis lika väl som varma!
  3. Morötter och äpplen är poppis hos hästarna, men det är också ett bra sätt att öka på sin egen energi lite om man alltid ser till att ha lite sånt i fickorna, jag brukade dela äpple med någon häst på väg till hagen istället för att äta frukost många gånger. Sen kompletterade jag förstås lite senare, man kan inte leva på BARA ett äpple till frukost, men tillfälligtvis! Russin är också bra, eftersom de ger snabb energi!
  4. Se till att ha en vattenflaska i närheten när du jobbar, även om man inte märker det så gör man av med en hel del vatten i ett stall genom att svettas, i synnerhet när man rider. Försök förbereda 3 halvlitersflaskor med vatten per dag, och bara ta en ny, då får du i dig ungefär halva dagsbehovet av vatten, och kommer garanterat att orka mer. Resten av vattnet kommer in med maten och troligen dricker du till maten också..
  5. Det är inte att rekommendera att göra som min gamla instruktör JÄMT, men det funkar när man vet att man kommer att ha en stressig dag. Köp på dig ett lager med kexchoklad och pepsi eller annan läsk, och ha fickorna fyllda, sen passar du på att få i dig något på väg till eller från hagar eller mellan lektioner eller andra småstunder.
  6. När du slutat för dagen vare sig du rider som hobby eller om du jobbar med hästar, FÖRSÖK laga mat. Det är jättebra att ha en grundsallad klar i kylen, och så behöver du bara lägga till något t ex tonfisk, grillad kyckling, steka lite bacon, klippa lite skinka eller kalkonpålägg i strimlor, eller vad du nu gillar. Vips så är maten klar!  Gör också grytor, de sköter sig själva om du bara steker kött, t ex fläskfilé som brukar finnas rätt billigt.. Strimla och stek så det får mycket stekyta, sen häll på en halvliter vatten och en buljongtärning samt salta o peppra om det inte redan gjorts.. låt koka tills vattnet är nästan borta.. och köttet är klart. Bara att koka lite ris och hälla på uncle ben's sås på t ex.
  7. Pulvermos och nudlar är kanske inte så inspirerande, men det ger näring. Lägg på lite kryddor och stek ett par korvar så har du en måltid på tio minuter.
  8. FRUKT!! Ha påsar med frukt i stallet, många hästar gillar päron och banan precis lika mycket som äpplen!! Men spara lite till dig själv med. 
Vad brukar ni äta i stallet, om det inte är från cafeterian?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0